Klanten Rabobank vaakst dupe van internetstoring

Klanten van de Rabobank hadden over het afgelopen jaar 66 dagen last van storingen, een gemiddelde van één storing per 5,5 dagen. Rabobank staat daarmee bovenaan de ranglijst van banken met de meeste storingen, blijkt uit een analyse van Allestoringen.nl. ING telde over het afgelopen jaar 61 storingsdagen, ABN Amro 52 dagen en SNS Bank 10.


Klanten Rabobank vaakst dupe van internetstoring


Allestoringen.nl verzamelt 24 uur per dag storingsmeldingen uit verschillende bronnen, zoals Twitter en de via de website van Allestoringen.nl. Over 2013 heeft Allestoringen.nl 481.875 klachten verwerkt over de vier grootste banken van Nederland.

Ruim 30 procent van storingsdagen (59 storingsdagen) vond plaats in april vorig jaar. De meeste storingen uit die maand werden veroorzaakt door een serie cyberaanvallen op banksystemen en -websites, waardoor internetbankieren voor het publiek vaak onmogelijk was. De overige storingen zijn doorgaans toe te schrijven aan menselijke fouten, defecte hardware en onderhoudswerkzaamheden.

Nederland wereldkampioen bankstoringen
“Allestoringen.nl heeft in 25 landen websites die storingen meten. Nederland is wereldwijd met afstand het land met de meeste bankstoringen,” zegt Tom Sanders, mede-oprichter van Allestoringen.nl.

Allestoringen.nl stelt een storingsdag vast wanneer een significant aantal klanten gedurende die dag korte of lange tijd niet kon inloggen bij internetbankieren of mobiel bankieren, problemen ondervonden bij betalen met iDeal of bijvoorbeeld niet konden pinnen. “We hebben verschillende analyses gemaakt waarin we de dienstverlening van banken vergeleken. Zo hebben we ook gekeken naar het aantal klachten en hebben we dat gecompenseerd voor het aantal klanten van een bank. Alle analyses gaven hetzelfde beeld als het tellen van storingsdagen: de IT-systemen van Rabobank vertonen het vaakst problemen,” zegt Tom Sanders.