Een nieuwe Nederlandse website die vanmiddag wordt gelanceerd op het festival Eurosonic Noorderslag door minister Jet Bussemaker (Cultuur) verwijst naar legale bronnen om muziek, films, games en boeken te downloaden of te streamen. Thecontentmap.nl is een Nederlandse variant van de Britse site die al enkele jaren bestaat.

De Nederlandse versie van de site is mede tot stand gekomen op initiatief van de Federatie Auteursrechtenbelangen. Initiatiefnemer is Michel Frequin van de branchevereniging Voice (Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren). Dat doen we niet om met het vingertje te wijzen, maar om te laten zien dat er tegenwoordig veel legaal aanbod is, zegt hij tegen de Volkskrant. Voor consumenten is het vaak moeilijk om te bepalen welke sites legaal zijn en welke niet, en daar willen wij verandering in brengen.

De Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren, kortweg VOIE, is de brancheorganisatie van Nederlandse collectieve beheersorganisaties (cbos) voor auteurs- of naburige rechten. In het bestuur zitten onder meer Job Cohen, Hein van der Ree, vice-voorzitter Buma/Stemra, Vincent van den Eijnde, directeur Pictoright, en Wouter Rutten (namens STAP, SVVP, PM).

Minister Bussemaker ziet in dit initiatief een goede kans om de verdienmogelijkheden van de creatieve sector de komende jaren te vergroten. Die content is niet zomaar vanuit het niets op het net verschenen. Daar hebben makers en producenten veel tijd, energie en geld ingestoken. Als we willen dat ze blijven doen, moeten we ervoor betalen. Eerlijk is eerlijk.

http://www.thecontentmap.nl/