China krijgt eigen mobiele besturingssysteem

China krijgt een mobiel besturingssysteem voor smartphones en tablets dat speciaal voor het land is ontwikkeld. Met het China Operating System hoopt maker Shanghai Liantong de westerse dominantie op de mobiele markt in China te doorbreken.Maker Shanghai Liantong werkte samen met de Chinese Academie van Wetenschappen en de overheid van China om het China Operating System (COS) te realiseren, meldt technologiesite Engadget. Naar verwachting heeft ook de Taiwanese smartphonefabrikant HTC geholpen bij het maken van het besturingssysteem.

In augustus van dit jaar liet de Amerikaanse krant Wall Street Journal al weten dat HTC werkte aan een Chinees besturingssysteem. Ook werd er toen een promotiefilmpje van het OS getoond op een telefoon van HTC. De video noemt COS in één adem met andere Chinese successen, waaronder de uitvinding van het Chinese schrift en de bouw van de Chinese muur.

COS is gebaseerd op Linux en ondersteunt in ieder geval de game Angry Birds, de internetbroser Mozilla Firefox en de Chinese chatapplicatie Wechat, blijkt uit de video. Het is nog niet bekend met welke applicaties COS standaard wordt geleverd.