3D-printer kan huis bouwen in n dag

Een nieuw concept van een 3D-printer die beton in plaats van inkt spuit, maakt het in de toekomst mogelijk om in 24 uur een compleet huis neer te zetten.Het concept van de 3D-printer is ontwikkeld door professor Behrokh Khoshevis van de universiteit van Zuid-Californi. De spuitmond van de printer is bevestigd op een grote kraan, die een patroon volgt van een naar de printer gestuurd 3D-object, bijvoorbeeld van een huis.

Vervolgens spuiten twee buitenste monden van laag tot laag betonranden en wordt het binnenste van de muur nog eens extra voorzien van s-vormige betonbanen, voor extra stevigheid.

De 3D-printer wordt eerst op een kleiner schaalmodel getest, maar uiteindelijk moet het mogelijk zijn om de 3D-printer te bevestigen aan een hoge portaalkraan, vanuit waar het 3D-object wordt geprint. De 3D-printer/kraancombinatie kan naast het 'afdrukken' van de muren ook zelfstandig balken en andere bouwmaterialen plaatsen.

De 3D-printer zou volgens de universiteit van Zuid-Californi ideaal kunnen worden ingezet om tijdelijke op te lossen, en huizen te laten bouwen voor mensen die niet veel geld hebben.

Bekijk hieronder een demonstratie-video: