Amazon wil al verzenden voordat product is gekocht

Webwinkel Amazon is van plan om producten naar opslagruimtes te versturen die nog niet door klanten zijn besteld. Het online warenhuis verstuurt deze ‘geanticipeerde bestellingen’ op basis van voorspellingen van koopgedrag.


Amazon wil al verzenden voordat product is gekocht


De Amerikaanse krant Wall Street Journal laat weten dat Amazon een patent toegewezen heeft gekregen op ‘anticiperend verzenden’. Hierbij verstuurt de webwinkel al producten naar het adres van een koper nog voordat zij hun bestelling daadwerkelijk hebben gedaan. Ook wil Amazon producten al naar distributiecentra versturen waarvan het computersysteem voorspelt dat er bestellingen van gaan binnenkomen.

Het doel van de nieuwe verzendmethode is het verkorten van verzendtijden voor klanten. De producten die een klant wil hebben, liggen dan al klaar in een opslagruimte in de buurt van de klant, voordat hij op de bestel-knop drukt. Voor deze voorspellingen gebruikt Amazon allerlei gebruikersdata, waaronder vorige aankopen, zoektermen en wenslijstjes. Ook telt de tijd dat gebruikers met hun muisaanwijzer op een bepaald product blijven staan mee.

Amazon meent dat het in de VS al op dezelfde dag dat de aankoop gedaan wordt, de goederen kan leveren. Het internetbedrijf heeft daarnaast nog plannen om vliegende drones in te zetten om bestellingen af te leveren. Ook dit moet zorgen voor kortere bezorgtijden.