De naamswijziging van de landelijke publieke tv-zenders wordt pas bij het begin van het najaar tv-seizoen van 2014 doorgevoerd. Dat heeft Shula Rijxman – lid van de Raad van Bestuur van de NPO – op BNR Nieuwsradio bekendgemaakt.
De Nederlandse publieke omroep (NPO) kondigde al eerder aan de landelijke tv-zenders Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 worden omgevormd tot NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Ook de landelijke publieke radiozenders krijgen in de toekomst in de toevoeging NPO voor de huidige zendernaam. NPO heeft de nieuwe zendernamen voor haar radiozenders via het nieuwe digitale radionet DAB+ in gebruik genomen.

Betere concurrentie

De NPO is van mening dat de huidige zendernamen van de publieke zenders aangepast moeten worden om zich in de toekomst in de internationale internetgemeenschap beter te kunnen profileren. De naam NPO is volgens de publieke omroep beter herkenbaar en moet hierdoor de concurrentie met onder meer YouTube en Apple aan kunnen gaan. De naamswijziging van de landelijke publieke tv- en radiozenders kost volgens de NPO minder dan 200.000 euro.