Acties tegen het delen van tv-abonnementen via internet – ook wel cardsharing genoemd – krijgen in heel Europa hogere prioriteit. Dit keer waren er een grote actie in Denemarken en Duitsland.
De actie werd gecoördineerd door de Deense overheidsdienst SŘIK. Dit is een speciale dienst van het Deense openbaar ministerie dat zich met ernstige economische en internationale misdaden bezighoudt. Het zwaartepunt van de acties lag in Jutland. Het noordelijke deel van dit schiereiland valt onder Denemarken, het zuidelijke deel maakt onderdeel van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein uit. In totaal waren er invallen en huiszoekingen op dertig adressen in Noord- en Zuid-Jutland. De Deense media melden dat het Deense openbaar ministerie met de aanhouding van twee mannen ervan uit gaat dat de meesterbreinen achter een internationaal opererende cardsharenetwerk in de kraag zijn gevat.

Miljoenenschade door cardsharing

Daarnaast zijn 25 klanten van de cardsharenetwerken aangehouden. Omdat ook de administratie van de cardsharenetwerken in beslag is genomen worden meer aanhoudingen niet uitgesloten. Klanten van deze cardsharenetwerken kunnen een maximale boete van 20.000 Deense Kronen krijgen, omgerekend rond de 2700 euro. De Deense autoriteiten treden sinds vorig jaar vaker en harder op tegen computercriminaliteit waaronder cardsharing valt. Omdat het ook een economisch delict is wordt in de meeste gevallen naast een strafrechtelijke procedure door betaalaanbieders ook direct een civielrechtelijk traject ingezet om geleden inkomstenderving door mindere verkoop van tv-abonnementen op de eigenaren van cardsharenetwerken te verhalen. In een reactie stelt een woordvoerder van het Deense openbaar ministerie dat de tv-industrie jaarlijks miljoenen euro’s schade door cardsharing ondervinden en dat hierdoor dit soort grote actie gerechtvaardigd zijn.

Ook in Nederland

In Nederland vond er na aangiften van beveiligingsbedrijf Irdeto en twee Nederlandse aanbieders eind vorig jaar een grote actie tegen cardsharing plaats. Op dit moment bestudeert het openbaar ministerie de administratie van de opgerolde cardsharenetwerken. Het is onbekend of en zo ja wanneer er strafrechtelijke vervolgstappen door het openbaar ministerie worden gezet. M7 Group S.A – één van de aanbieders die aangifte deed – liet eerder aan Totaal TV weten dat men het voornemen heeft om geleden omzetschade op eigenaren van de cardsharenetwerken te verhalen.