NLkabel laat in een nieuwe consumentencampagne weten dat de beeldkwaliteit van tv-diensten via de kabel beter is dan soortgelijke diensten via glasvezelnetwerken.
NLkabel is de belangenbehartiger van kabelbedrijven in Nederland. Om de consument beter te informeren heeft NLkabel een animatie over dit onderwerp op haar internetsite geplaatst. Hierin wordt onder meer gesteld door de beeldkwaliteit door mindere compressie van het aanvoersignaal door kabelbedrijven beter is dan bij serviceproviders die van glasvezelnetwerken gebruikmaken.

Minimale afnamegraad

Reggefiber de grootste exploitant van glasvezelnetwerken in Nederland heeft steeds meer moeite om in gebieden waar het van plan is om glasvezelnetwerken aan te leggen een minimale afnamegraad van dertig procent te bereiken. Doormiddel van vooraf afgesloten abonnementen bij serviceproviders wordt bekeken of deze afnamegraad behaald wordt. Alleen dan wordt daadwerkelijk met de aanleg van het glasvezelnetwerk begonnen. De terughoudendheid bij de consument heeft vooral met de beeldkwaliteit van tv-diensten. Verder lijkt men het nut van overstap naar glasvezel niet in te zien omdat men tevreden is met de huidige aanbieder.

Compressie gevoelig onderwerp

Op diverse internetsites waaronder Totaal TV wordt door bezoekers veel gediscussieerd over de beeldkwaliteit bij aanbieders die van Reggefiber glasvezelnetwerken gebruikmaken. Vooral de sterke compressie van het aanvoersignaal en de hierop volgende doorgifte richting de abonnee is een discussiepunt. Mede hierdoor is de beeldervaring van tv-diensten via glasvezel minder goed dan via de kabel. KPN comprimeert het tv-signaal om de bandbreedte laag te houden. KPN stelde vorig jaar tegen Totaal TV dat gebruikte tv-decoders en andere hardware de oorzaken van het gebruik van lagere bandbreedte zijn. Ook stelde de belangrijkste speler op de Nederlandse glasvezelmarkt dat een hogere bandbreedte niet in alle gevallen tot een betere beeldervaring leiden. Uit een onderzoek dat in opdracht van Reggefiber is uitgevoerd, blijkt overigens dat glasvezelkijkers tevreden over de beeldkwaliteit van glasvezeldiensten zijn.
De animatie met uitleg over beeldkwaliteit van tv-zenders via de kabel kan men hier zien.