Kabelexploitanten kunnen niet worden gedwongen om hun zenderpakket door te verkopen aan derden, omdat Europese regels dit niet toestaan. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald in twee zaken die kabelaars Ziggo en UPC hadden aangespannen tegen de Staat.

De Europese regels voor elektronische-communicatiediensten staan volgens de rechtbank niet toe dat lidstaten op deze wijze de markt beïnvloeden. Daarnaast constateert de rechtbank dat de gedwongen doorverkoop niet zorgt voor meer concurrentie op de Nederlandse kabelmarkt. Zo geeft de doorverkoop consumenten inhoudelijk niet meer keuzevrijheid bij het kiezen van een zenderpakket, aangezien dit qua samenstelling niet verandert door de doorverkoop.

Met de uitspraak is een artikel in de huidige Mediawet en de Telecommunicatiewet onverbindend verklaard, een flinke tegenvaller voor Tele2, dat analoge televisie had willen aanbieden.

In België is de kabel wel opengesteld voor derden. Mobistar, de tweede mobiele aanbieder van het land, betaalt 1,2 miljoen euro aan Telenet en het Brussels-Waalse Brutélé-Tecteo om tv, internet, telefonie en mobiele communicatie in een bundel aan te bieden.