UPC en Ziggo mogelijk samen onderdeel van Liberty Global
UPC en Ziggo mogelijk samen onderdeel van Liberty GlobalHet is u waarschijnlijk niet ontgaan. Deze week heeft het Amerikaanse bedrijf Liberty Global, na lang wikken en wegen, het voornemen bekend gemaakt om Ziggo over te nemen. Onder andere Ziggo aandeelhouders en de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt zullen nog akkoord moeten gaan met deze fusie.

Er is al naar buiten gekomen dat Liberty Global de gecombineerde UPC en Ziggo aktiviteiten wil gaan bundelen onder de naam Ziggo.

Nu zijn UPC en Ziggo op dit moment al verreweg de grootste bedrijven op dit vlak in ons land. Hun werkgebieden overlappen momenteel niet omdat regionaal gezien maar n van de twee bedrijven actief is. Technisch gezien gebruiken ze helaas ook niet altijd dezelfde standaards.

Na het bij elkaar brengen van deze twee bedrijven ontstaat een bedrijf dat zon 90 procent van het Nederlandse kabelnet in bezit heeft. Dat wordt dus wel een bijzonder grote speler in de markt en dat roept dan ook al vr de daadwerkelijke fusie de nodige vraagtekens op. Het is bij dergelijke overnames helaas niet altijd zo dat de synergievoordelen, die na de fusie optreden, worden doorgegeven aan de klant.

Een voordeel zou kunnen zijn dat beide bedrijven uiteindelijk naar n enkele standaard voor randapparatuur migreren en dat kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer een klant van de ene regio naar de andere verhuist. Dezelfde randapparatuur blijft dan werken zonder aanpassingen of vervanging.

De politiek is ook wakker geschud door de voorgenomen overname en begint zich te realiseren dat wel een heel groot deel van de kabelinfrastructuur in handen van n partij gaat komen. D66 heeft al voorgesteld om te kijken of dat totale kabelnet niet opengesteld zou moeten worden voor andere partijen die daarop diensten zouden kunnen leveren. Dat zou dan een soortgelijke aanpak zijn als destijds met het KPN netwerk is gebeurd. Minister Kamp van Economische Zaken heeft niet afwijzend gereageerd op dit soort voorstellen maar we zullen nog moeten afwachten hoe zich dit ontwikkelt. Op zich is het niet ondenkbaar dat de deal ook nog kunnen afknappen wanneer Liberty Global gedwongen zou worden om het kabelnet open te stellen voor concurrenten.

Al met al zijn het dus spannende tijden in kabelland en we wachten af wat de volgende ontwikkelingen zullen zijn.