Er is lang over gesteggeld, maar de regionale zenders RTV Rijnmond en RTV West lijken uiteindelijk niet onder de subsidiekorting door de provincie Zuid-Holland uit te kunnen komen.
De provincie Zuid-Holland mag de subsidies aan de regionale omroepen RTV Rijnmond en Omroep West zoals eerder was besloten flink verminderen. Dat heeft de Raad van State bekendgemaakt.

De omroepen stapten naar de Raad, nadat de rechter eerder bepaalde dat de provincie de zenders met 1,6 miljoen euro mocht korten. Dat geld was door het Rijk bestemd voor de regionale omroep werd later door de provincie toch gebruikt voor andere doeleinden. Directeur Eric Wehrmeijer van RTV Rijnmond heeft een gevoel van teleurstelling en laat de uitspraak bestuderen door een jurist. Door eerdere ingrepen bij de omroep heeft de uitspraak voorlopig geen gevolgen voor de programmering. Ook Omroep West heeft er eerder al op ingespeeld, maar sluit zich bij het standpunt van RTV Rijnmond aan.


Andere regionale omroepen ook ontevreden

De publieke regionale zenders uit Zuid-Holland zijn niet de enigen die ontevreden zijn over de financiering. Zo trok deze week ook RTV Drenthe aan de bel, maar zij vinden dat ze te weinig subsidie krijgen ten opzichte van juist andere omroepen. De financiering is namelijk gebaseerd op het inwonertal van de provincie en omdat Drenthe zo'n beetje de dunst bevolkte provincie is trekt RTV Drenthe aan het kortste eind. De directeur van de zender zou daarvoor graag compensatie zien omdat de doelstellingen voor kwaliteit niet goed kunnen worden gewaarborgd. Overigens kan RTV Drenthe intensief samenwerken met RTV Noord, net zoals RTV Rijnmond en Omroep West dit ook al doen.