Het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Global wil samen met Discovery Communications de wereldwijde uitzendrechten van de Formule 1 in handen krijgen. Dat melden Amerikaanse en Britse kranten.
Liberty Global is in Nederland eigenaar van UPC en bracht onlangs een overnamebod op Ziggo uit. In BelgiŽ heeft het Amerikaanse bedrijf een meerderheidsbelang in Telenet. Verder is het ook in andere Europese landen Ė zoals Duitsland en Engeland - met het aanbieden van kabeldiensten actief. Discovery Networks biedt wereldwijd onder de naam Discovery tv-zenders aan. Onlangs verkreeg men ook een meerderheidsbelang in de Europese sportzender Eurosport. Hiervoor wil Discovery Networks in de toekomst gaan meebieden op uitzendrechten van belangrijke Europese voetbalcompetities waaronder de Engelse Premier League. Liberty Global en Discovery Networks hebben in de Amerikaanse mediamagnaat John Malone dezelfde grootaandeelhouder.

Miljardenbod op Formule 1

Liberty Global en Discovery Networks zouden samen een miljardenbod bij het investeringsbedrijf CVC hebben uitgebracht. CVC is de grootste aandeelhouder van Formule One Group en heeft alle aandelen met stemrecht in bezit. CVC heeft 35 procent van de aandelen van de Formule 1 in bezit. Om meerderheidsaandeelhouder te worden moeten Liberty Global en Discovery Networks nog minimaal veertien procent van de aandelen overnemen. Een aandelenpakket van ruim twaalf procent is in de verkoop. Eigenaar Lehman Brothers Estate wil dit aandelenpakket uiterlijk in juni van de hand doen. Volgens bronnen Amerikaanse en Britse media zijn de gesprekken nog in een pril stadium. Alle betrokkenen willen geen commentaar geven over het overnamegerucht. De waarde van de gehele Formule One Group wordt rond de acht miljard euro geschat.

Malone en Murdoch

Het wordt steeds meer duidelijk dat de Amerikaan John Malone en de AustraliŽr Rupert Murdoch in een strijd om uitzendrechten van sportevenementen en voetbalcompetities beland zijn geraakt. Dat is ook in Nederland en BelgiŽ zichtbaar. In Nederland kocht FOX Ė het bedrijf van Rupert Murdoch Ė van meer dan tien jaar de uitzendrechten van de Eredivisie. Ook nam met de uitzendrechten van de Engelse Premier League en de Italiaanse Serie A van Sport1 af. Sport1 is onderdeel van Chellomedia Benelux dat eigendom van Liberty Global Ė en dus van John Malone Ė is. In BelgiŽ wil Telenet samen met de Belgische Jupiler Pro League-voetbalclubs een eigen voetbalzender Ė gelijk aan FOX Sports Eredivisie in Nederland Ė beginnen. Maar ook FOX heeft op haar beurt weer interesse in de Belgische voetbalwedstrijden.