Microsoft heeft nieuwe CEO

Microsoft heeft na lang zoeken eindelijk een nieuwe CEO: de 46-jarige Satya Nadella. Hij is al ruim 22 jaar werkzaam bij de Amerikaanse softwaregigant, maar is voor de buitenwereld nog redelijk onbekend. Wie is deze opvolger van Bill Gates en Steve Ballmer, en wat betekent zijn aanstelling voor de maker van o.a. Windows en Office?Microsoft maakte het nieuws vanmiddag bekend.

Lange staat van dienst
De in India geboren Nadella werkt al sinds 1992 bij Microsoft, aanvankelijk als onderzoeker voor de online-tak van van de Windows-ontwikkelaar. Later werkte hij onder andere bij de zakelijke ontwikkeling van het Office-pakket, en hielp hij mee met de ontwikkeling van zoekmachine Bing. Maar zijn belangrijkste werk bij het technologiebedrijf is zijn bijdrage aan de verandering van Microsofts cloud-systeem. Daarmee bereikte hij vooral de zakelijke markt, wat Microsoft op flinke winsten kwam te staan.Zakelijke markt
Door de steeds stijgende populariteit van onder andere Android-telefoons en iPads (van concurrenten Google en Apple), zijn consumentenproducten een stuk minder lucratief voor Microsoft. Nadella's ervaring in de zakensector geeft dus aan dat het bedrijf zich steeds meer op de zakelijke markt gaat richten.

Nadella is de derde CEO van het bedrijf, nadat Bill Gates en Steve Ballmer het bedrijf jarenlang leidden. Die eerste was een groot voorstander van Nadella, en hij feliciteerde de nieuwe CEO dan ook meteen, zoals te zien in deze boodschap:Of Nadella een goede keus is voor Microsoft, zal nog moeten blijken. Een CEO die al zo lang in het bedrijf werkt, kan duiden op een gebrek aan vernieuwing. Bronnen vertellen aan de Wall Street Journal dat Nadella op dezelfde koers door wil gaan.