Het Agentschap Telecom – de vroegere Radio Controledienst – is de afgelopen weken hard opgetreden tegen zogenaamde onbemande radiopiraten.
Een onbemande radiopiraat maakt gebruik van uitzendlocaties die niet hun eigendom zijn. Al tientallen jaren plaatsen sommige radiopiraten hun zenders in liftkokers of op daken van hoge flatgebouwen, fabrieksschoorstenen of hoogspanningsmasten. In veel gevallen werd het programma dan via een stuursignaal naar de illegale zender verzonden. Zodoende kon de radiopiraat toch live-programma’s uitzenden. De laatste maanden maken de onbemande radiopiraten vrijwel alleen gebruik van ter plekke aanwezige afspeelapparatuur zoals CD-, DVD- of MP3-spelers.

Strengere aanpak radiopiraten

De strengere aanpak van radiopiraten heeft alleen met de groei van het aantal onbemande zenders in de afgelopen maanden te maken. Daarbij wordt bij constatering van het illegaal uitzenden zonder waarschuwing direct een civielrechtelijke boete voor het maken van economisch delict door toezichthouder Agentschap Telecom uitgeschreven. Hiervoor hoeft men de radiozender zelfs niet uit de lucht te halen. Dat geldt niet alleen voor de eigenaar van de illegale radiozender maar ook voor de eventuele andere eigenaar van de grond waarop zich de uitzendmast van de radiozender bevindt. Dat geldt ook voor studiolocaties waaruit een eventueel stuursignaal richting de illegale zender wordt verzonden.

Radiopiraten niet blij

Radiopiraten – die vooral in het noorden en oosten van Nederland actief zijn – zijn niet blijkt met de nieuwe hardere aanpak van het Agentschap Telecom. Het lijkt erop dat de meest actieve radiopiraten een offensief tegen de toezichthouder zijn begonnen. In de afgelopen weken moest het Agentschap Telecom diverse keren optreden tegen onbemande radiopiraten. Deze hadden zich verschanst op moeilijk bereikbare uitzendlocaties zodat het Agentschap Telecom veel – en vooral dure – inspanningen moest verrichten om deze zenders uit de lucht te halen. Zo was er een onbemande zender in een hoogspanningsmast langs een rijksweg nabij het Drentse Emmen. In het Overijsselse Enter moesten er zelfs boten worden ingezet omdat de onbemande radiozender op een eilandje in een natuurgebied was geplaatst.