Plasterk: "Nederland verzamelde wl zelf telefoondata"

De gegevens van de 1,8 miljoen telefoongesprekken die vorig jaar door de NSA zijn verkregen, heeft Nederland zelf verzameld. Dat meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan het kabinet.Plasterk schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland de verzamelde meta-data aan de NSA doorspeelde.

Vorig jaar werd bekend dat de Amerikaanse NSA in een maand tijd de gegevens van ruim 1,8 miljoen telefoongesprekken had bemachtigd. Het ging daarbij om zogenaamde meta-data, dus wie met wie had gebeld, wanneer dat was, en vanaf welke locatie. Dat bleek uit documenten van klokkenluider Edward Snowden. Of de NSA die informatie zelf had bemachtigd, was echter niet duidelijk.

De meta-data is verzameld door de Nationale Sigint Organisatie (NSO), de afluister-afdeling van de Nederlandse inlichtingendiensten. Die verzamelden de data volgens de minister "in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland", wat vervolgens werd gedeeld met de Verenigde Staten "in het licht van internationale samenwerking."

Eerder zei Plasterk in de Tweede Kamer nog van niets te weten. Als Plasterk het antwoord toen echt niet wist, is dat kwalijk. De minister weet dan blijkbaar niet wat er in zijn eigen organisaties gebeurt. Als hij het wel wist, heeft hij destijds de Kamer voorgelogen.

In dit interview in Nieuwsuur zegt Plasterk nog letterlijk dat hij van niets weet.In de brief benadrukken de minister dat het delen van de gegevens volgens de wet is gebeurd.