Vorig jaar meer dan 4,000 smartwatches verkocht

Er zijn in Nederland vorig jaar bijna 4,300 zogenaamde smartwatches verkocht. De meeste daarvan werden in het laatste kwartaal van het jaar verkocht.


Vorig jaar meer dan 4,000 smartwatches verkocht


De cijfers zijn afkomstig van marktonderzoeker GfK. Eind september kwamen Sony en Samsung met respectievelijk de Smartwatch 2 en de Galaxy Gear, de populairste slimme polsklokjes van het moment. Het onderzoeksbureau merkt wel op dat er niet naar lle horloges is gekeken. Volgens GfK gaat het alleen om horloges die draadloos in verbinding staan met een smartphone, zoals de Samsung Galaxy-telefoons of andere Android-modellen.


Eindejaarsgekte
De verkoop ging vooral in de laatste drie maanden hard, vanaf het moment dat Sony en Samsung hun modellen introduceerden. Ruim driekwart van de verkochte modellen is n van deze smartwatches. De rest komt van slechts twee andere fabrikanten.

Smartwatches zijn horloges met een eigen besturingssysteem (meestal Android) erop, waarop de gebruiker snel informatie kan aflezen. De smartwatch wordt gekoppeld aan een smartphone, zodat berichten, emails en andere meldingen direct op het horloge binnenkomen.
In opkomst
Smartwatches zijn stevig in opkomst. In het onderzoek ondervroeg GfK mensen naar hun interesse in slimme horloges. Ondanks het feit dat er nog maar weinig op de markt zijn, gaf 12% van de ondervraagden aan binnenkort een smartwatch te willen kopen. Hoogstwaarschijnlijk komt Apple dit jaar met zijn eigen horloge, de iWatch.