Meer gebruikers voor Twitter, maar groeit zwakt af

Twitter heeft 241 miljoen actieve gebruikers, die inmiddels heel langzaamaan geld gaan opleveren. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf gisteren presenteerden. Wel heeft het microblogplatform moeite nieuwe gebruikers te werven.


Meer gebruikers voor Twitter, maar groeit zwakt af


Twitter verdient nog steeds geen geld, maar verdubbelde de omzet naar ruim 242 miljoen dollar (179 miljoen euro).

Vergeleken met vorig jaar heeft Twitter ruim 30% méér gebruikers, maar de groei wordt wel minder. In het laatste kwartaal van het jaar kwamen er "slechts" 9 miljoen twitteraars bij.

Minder gebruik
Daarnaast gaat ook het gebruik omlaag. Twitteraars blijven minder lang op hun tijdlijn en verversen die minder vaak. En belangrijker: Twitter heeft nog steeds moeite om geld te verdienen aan internationale gebruikers. Advertentie-inkomsten van buiten Amerika leveren slechts 27% van de omzet op.

Wel valt op dat de blog-dienst het meeste geld haalt uit mobiel - ruim driekwart van de twitteraars bekijkt zijn tijdlijn op een mobiele app.

Dienst verbeteren
De berichtgeving over het dalende gebruik viel niet goed bij de aandeelhouders. De prijs per aandeel viel met ruim 12%.

Dick Costello, de baas van het bedrijf, meldde in een verklaring aan de aandeelhouders dat Twitter gebruiksvriendelijker moest worden. Volgens analisten is de drempel voor nieuwe gebruikers te hoog, omdat de dienst te ingewikkeld is zou zijn. Ook snappen veel mensen het jargon van Twitter ("retweets", "mentions" etc.) niet. Costello beloofde dat soort termen van de website af te halen.

Chatten
Daarnaast wil Twitter het makkelijker maken om privéberichten naar andere gebruikers te sturen. Er gaan al langer geruchten dat Twitter de concurrentie aan wil gaan met chat-apps als WhatsApp en Facebook Messenger.

Twitter ging in november vorig jaar naar de beurs, nadat het de eerste jaren geen verdienmodel heeft gehad. Met de beursgang wil Twitter laten zien dat het een financieel gezonde dienst kan worden.