Alle Britse landelijke zenders van de BBC zijn geruisloos naar de nieuwe Astra 2E-satelliet overgeplaatst. Dat heeft niet tot ontvangstproblemen geleid.
De Astra 2E-satelliet werd enkele dagen geleden door satellietbedrijf SES in gebruik genomen. Gefaseerd worden tv- en radiozenders die op andere satellieten op de Astra2-satellietpositie op 28,2 graden oost uitzenden naar deze nieuwe technisch betere satelliet overgeplaatst. Afgelopen nacht waren de Brits landelijke tv-kanalen van de BBC zowel in SD- als HD-variant aan de beurt. Deze werden de Astra 1N-satelliet naar de Astra 2E-satelliet verplaatst. Omdat de zenders op dezelfde frequentie en uitzendpositie blijven uitzenden heeft de satellietkijker hiervan niets gemerkt.

Speciale uitzendbeam

Wel werd met spanning uitgekeken hoe de ontvangst van de nieuwe Astra 2E-satelliet via de speciaal op het Verenigd Koninkrijk gerichte UK-uitzendbeam was. Omdat de Astra 2E-satelliet over een iets betere uitrichttechniek dan de Astra 1N-satelliet werd mede door SES vrijgegeven informatie over de footprint van deze uitzendbeam enige ontvangstproblemen met kleinere schotelantennes in noordoost Nederland verwacht. Nu de BBC-zenders op de Astra 2E-satelliet daadwerkelijk uitzenden kan gesteld worden dat er geen verslechterde ontvangst van BBC-zenders in heel Nederland waarneembaar is. Ook in het noordoosten van het land is het ontvangstsignaal niet verslechterd. In het zuidwesten van Nederland is zelfs een verbetering van het ontvangstsignaal constateerbaar. Ontvangst voor Nederlanders populaire vakantielanden als Spanje en Portugal is met de nieuwe satelliet in vrijwel alle gevallen in zijn geheel niet meer mogelijk.

Satelliet aanvoersignaal BBC

Enkele tv-aanbieders in Nederland gebruiken voor het verspreiden van de BBC-zenders via de eigen netwerken de Astra2-satelliet als aanvoersignaal. Ondanks dat de BBC aan kabelbedrijven in noordoost Nederland had aangegeven dat er van verminderde ontvangst door de verplaatsing naar de nieuwe Astra 2E-satelliet geen sprake zou zijn, werd de situatie toch goed in de gaten gehouden. Klanten van onder meer Stichting Kabel Veendam (SKV) hebben echter net al de satellietkijker niets van de verhuisoperatie van de BBC-zenders gemerkt.