Digitenne heeft in 2013 maar liefst meer dan 160.000 abonnees verloren. Dat wil niet zeggen dat eigenaar KPN deze klanten verloren heeft. Veel klanten stapten over naar Interactieve TV.




Interactieve TV is kwalitatief en kwantitatief beter tv-product dan Digitenne. Beide tv-diensten zijn eigendom van KPN. Digitenne wordt digitaal via de ether uitgezonden en heeft makkelijk ontvangst en installatie van ontvangstapparatuur als grote voordelen. Digitenne heeft in Nederland een vrijwel landelijke dekking.

Buitengebieden

Voor Interactieve TV is een geschikt DSL- of glasvezelnetwerk nodig omdat tv-diensten via internet worden geleverd. Hierdoor kan KPN Interactieve TV niet in zogenaamde buitengebieden leveren. Digitenne in deze gebieden wel als tv-dienst gebruikt worden. Datzelfde geldt overigens ook voor CanalDigitaal dat televisie via de satelliet levert. Het voordeel van CanalDigitaal is een veel groter zenderaanbod dat vaak ook in betere beeldkwaliteit – en in tegenstelling tot Digitenne ook in HD-kwaliteit – wordt aangeboden. Nadeel van CanalDigitaal is een veel complexere installatie.

Prijsverhoging

Een prijsverhoging van bijna dertig procent die in 2013 heeft plaatsgevonden, is mede de oorzaak van de vrije val van het aantal Digitenne-abonnees. Digitenne stond jaren lang bekend als budget tv-product waarbij de belangrijkste en meest bekeken tv-zenders van Nederland voor minder dan tien euro per maand door KPN werden geleverd. In de hoogtijdagen had Digitenne bijna een miljoen abonnees. Met Digitenne kocht KPN zich een belangrijke plaats in het Nederlandse tv-landschap. Daarbij hanteerde het telecombedrijf volgens kenners – in eerste instantie rond de zeven euro per maand – die onder de kostprijs lagen. In juli 2013 verhoogde KPN de maandprijs van Digitenne van €9,95 naar €12,50 per maand.

Onder 600.000 klanten

Digitenne had eind 2013 591.000 klanten, meer dan 160.000 klanten minder dan een jaar daarvoor toen KPN in de jaarcijfers onder de noemer TV-anderen in de boeken had staan. Feitelijk ligt het aantal Digitenne-abonnees nog lager omdat onder deze noemer ook de ‘analoog only’-klanten via door KPN in 2012 aangekochte glasvezelserviceproviders schaart. Ondanks het forse verlies van Digitenne-abonnees steeg het totale aantal tv-abonnees bij KPN toch met bijna 200.000 dat was te wijten aan de sterke groei van Interactieve TV-abonnees. KPN heeft op dit moment bijna twee miljoen tv-klanten. De huidige uitzendlicenties voor Digitenne verlopen op 1 februari 2017. De verwachting is dat KPN Digitenne daarna gaat afstoten of wellicht al vooraf in de verkoop zet.