De publieke omroep heeft via de NOS twee keer zoveel voor de uitzendrechten van de samenvattingen van het Eredivisie voetbalcompetitie dan commerciŽle omroepen geboden.

De NOS wil volgens diverse landelijke media jaarlijks rond de twintig miljoen euro voor de uitzendrechten van de Eredivisie betalen. Dat is vele miljoenen euroís meer dan RTL en SBS. Deze willen rond de tien miljoen euro voor de uitzendrechten betalen. Dat is de geschatte commerciŽle waarde die in geschat op het reclamegeld dat met de samenvattingen van de Eredivisie terugverdiend kan worden. Naast de uitzendrechten dient ook rekening te houden met productiekosten van rond de vijf miljoen euro.

FOX biedt ook meeNaast de NOS, RTL en SBS biedt ook FOX mee op de samenvattingsrechten van de Eredivisie. FOX is eigendom van FOX International Channels Benelux. Dit bedrijf is onderdeel van het FOX-mediaconcern van Rupert Murdoch, dat meer dan de helft van de aandelen van Eredivisie Media & Marketing (EMM) in bezit heeft. EMM is exploiteert de uitzendrechten van de Eredivisie. Tot woensdag konden tv-zenders een bod op de samenvattingsrechten bij EMM indienen.

Kamervragen over voetbalVoor de VVD was het bod van de NOS aanleiding om tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer vragen aan mediastaatssecretaris Sander Dekker te stellen. Dekker wilde niet inhoudelijk op de zaak ingaan omdat het vooralsnog onbevestigde geruchten zijn dat de NOS daadwerkelijk twintig miljoen euro per jaar voor de uitzendrechten wil betalen. Wel stelde Dekker dat het beschikbare budget van de publieke omroep vooral voor unieke tv-programmaís moet worden gebruikt die anders elders niet te zien zijn.

NOS bezuinigt op sportrechtenDe NOS stelt via algemeen directeur Jan de Jong dat de NOS net zo hard meebezuinigt. Maar dat de publieke omroep voetbal moeten blijven uitzenden echt breed en van iedereen te blijven. De NOS bezuinigt daarbij volgens De Jong ook op sportrechten. Zo moet men kiezen tussen de uitzendrechten van de Champions League. De Eredivisie heeft daarbij prioriteit. Mocht echter blijken dat de samenvattingen volgend seizoen op een commerciŽle tv-zender te zien zijn dan gaat de NOS op de uitzendrechten van de Champions League bieden.