Rusland verbiedt Bitcoin

Het gebruiken van Bitcoins wordt illegaal in Rusland. De Russische autoriteiten waarschuwen dat de virtuele munteenheid wordt gebruikt voor witwassen en om terrorisme te financieren, dus mag niemand het betaalmiddel meer gebruiken.


Rusland verbiedt Bitcoin


Overigens gaat het niet alleen om Bitcoin, maar om iedere vorm van virtuele valuta. Omdat Bitcoin open-source is, kan iedereen zo'n munteenheid beginnen op basis van de broncode. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld al met de Dogecoin, een variant van Bitcoin.

Verboden - ook voor legale aankopen
Volgens de Hoofdofficier van Justitie werkt de Russische Centrale Bank samen met andere instanties om het gebruiken van digitale munten als Bitcoin illegaal te maken - ook voor verder legale aankopen.

"Burgers die Bitcoin gebruiken lopen het risico dat ze - vaak onbewust - met illegale activiteiten te maken krijgen, zoals het witwassen van geld dat door criminaliteit is verkregen, of het financieren van terrorisme," verklaart Justitie in Rusland.

Nieuwe munteenheid tegen de wet
De hoofdofficier zegt dat de roebel de enige officiŽle munteenheid van het land is, en dat het introduceren van andere munteenheden tegen de wet is. Eerder meldde de Russische Centrale Bank al dat het handelen in Bitcoins gevaarlijk en speculatief was, en raadde het mensen af om Bitcoins te kopen en verkopen.

De laatste maanden is de Bitcoin wereldwijd onder druk komen staan. Autoriteiten halen vaak complete netwerken offline als blijkt dat er ťťn keer iets illegaals is gekocht met de munt.