Minister wil hogere celstraffen voor cybercriminelen

Minister Opstelten gaat de maximumstraffen voor cybercriminelen verhogen. Dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag. Hackers, spammers en botnet-gebruikers kunnen binnenkort tot wel 5 jaar de cel in.


Minister wil hogere celstraffen voor cybercriminelen

Hackers die inbreken in computers en die vervolgens vernielen of ontoegankelijk maken, kunnen straks tot maximaal 2 jaar gevangenisstraf krijgen. Nu is dat nog maar 1 jaar. Spammers die gebruiken maken van een zogeheten botnet kunnen tot wel 3 jaar krijgen (nu nog maximaal 2). Voor echt ernstige delicten, zoals een gerichte aanval tegen overheidsnetwerken of energiecentrales, kan tot wel 5 jaar worden opgelegd.

Europese richtlijnen
Het wetsvoorstel dat Opstelten naar de Kamer is een aanvulling op een Europese richtlijn, die de opsporing en vervolging van cybercrime verbetert. Volgens Opstelten kan cybercriminaliteit "leiden tot maatschappelijke ontwrichting en het vertrouwen in het financieel-economische systeem schaden."

Volgens Opstelten is cybercriminaliteit alleen vanuit Europese samenwerking aan te pakken. Vanwege "het grensoverschrijdende karakter" van computercriminaliteit zijn Europese regels volgens hem noodzakelijk.