Plasterk hield informatie over telefoongegevens bewust achter

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wist op 22 november al dat zijn uitspraken over Nederlandse NSA-gegevens niet klopten, maar hield die informatie bewust achter voor de Tweede Kamer en de media. Hij betreurt de eerdere uitspraken.


Plasterk hield informatie over telefoongegevens bewust achter


Dat blijkt uit een Kamerbrief die Plasterk vanmiddag naar de Tweede Kamer stuurde. Plasterk verklaarde eind oktober in Nieuwsuur dat de Amerikaanse NSA 1,8 miljoen telefoongegevens van Nederlanders had binnengehaald. Vorige week bleek echter dat het de Nederlandse inlichtingendiensten waren die die informatie hadden verzameld, en dat ze die hadden doorgespeeld aan de NSA. Het ging bovendien niet om data van mobiele of vaste telefoons, maar om satellietcommunicatie.

Speculatie
In de brief staat dat Plasterk zijn uitspraken in Nieuwsuur deed "op basis van een mogelijke verklaring." Het ging dus toen puur om speculatie. Plasterk schrijft ook dat hij "terugkijken deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten."

Bewust achtergehouden
Plasterk kwam er op 22 november achter dat de verzamelde meta-data uit Nederland kwam, maar hield die informatie bewust achter. Plasterk besloot toen samen met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert om niets te vertellen aan de Tweede Kamer of aan de media.

"Het ging om een afweging tussen de plicht om de Tweede Kamer zoveel als mogelijk te informeren, en het belang om niet te veel informatie te geven over de mogelijke modus operandi van de veiligheidsdiensten", staat in de brief te lezen.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.