Banken: "Goed voorbereid op overstap pinautomaten"

Nederlandse banken zeggen goed voorbereid te zijn op het stoppen van support voor Windows XP. Veel geldautomaten lopen nog steeds op het inmiddels 12 jaar oude besturingssysteem, waarvan Windows over enkele weken geen beveiligingsondersteuning meer geeft.


Banken: "Goed voorbereid op overstap pinautomaten"


Dat blijkt uit een rondgang langs de banken van ComputerIdee.nl. De 4 grootste banken van het land (ABN Amro, Rabobank, ING, en SNS) hebben allemaal een "upgrade-plan" om de pinautomaten tijdig over te zetten naar een veiliger besturingssysteem. Details over die plannen verschillen echter van bank tot bank, en blijven vaak onduidelijk.

Onbekend besturingssysteem
ABN Amro is de enige bank die vertelt naar welk besturingssysteem de geldautomaten gaan: Windows 7. Een woordvoerder meldt dat dat "in het kader van veiligheid" niet wordt gemeld, maar op de website is te lezen dat de bank van Windows 7 gebruik gaat maken.Datum
Of de datum van 8 april wordt gehaald, wil alleen SNS zeggen. Een woordvoerder bevestigt dat alle 539 geldautomaten van de bank "eind maart" een veiliger systeem hebben. De Rabobank zegt dat het upgraden van de besturingssystemen "een continu proces" is, waarbij "elke keer wordt bekeken wat het veiligste systeem is". ABN Amro en ING willen geen uitspraken doen over de respectievelijk 1,700 en 2,300 geldautomaten.

Over één ding zijn de banken het wel eens: voor de gebruiker verandert er niets. Zowel ABN, ING, SNS en de Rabobank zeggen bijna unaniem hetzelfde: "We zorgen in ieder geval dat onze klanten er zo min mogelijk van merken".