Internetactie tegen NSA grote anticlimax

Vandaag protesteert de Electronic Frontier Foundation tegen de spionageactiviteiten van de NSA. En de titel 'De Dag Dat We Terugvochten' mag dan wel klinken als een epische veldslag, maar het online protest is een anticlimax van jewelste.


Internetactie tegen NSA grote anticlimax


"Duizenden" websites doen er volgens de EFF mee aan het grote onlineprotest, waarbij internetgebruikers terugslaan naar de NSA en de spionage die door Edward Snowden aan het licht kwam. Behoorlijke namen als Reddit, Imgur, Tumblr, BoingBoing en Mozilla zouden op de digitale barricaden moeten staan, maar in werkelijkheid valt de betrokkenheid vies tegen.

SOPA en ACTA
Met het protest wil de EFF eerdere protesten evenaren. Vorig jaar werd al gedemonstreerd tegen de Stop Online Piracy Act (SOPA) en ACTA-wet, een stel draconische maatregelen die websites met een druk op de knop plat kon leggen. Die protesten waren zo succesvol, dat de wetten uiteindelijk niet zijn doorgevoerd. Dat kwam mede door de grote publieke verontwaardiging, en het feit dat grote websites als Google en Wikipedia actief mee demonstreerden. Zo ging de online encyclopedie een hele dag offline en zette de zoekgigant een grote zwarte balk door zijn logo.

Weinig betrokkenheid
Het protest van vandaag moet die successen evenaren, maar tot nu toe valt het tegen met de betrokkenheid. Geen enkele van de websites die zeggen achter het initiatief te staan, laten dat zien op hun homepage. Zo zegt Reddit nog steeds 'the homepage of the internet' te zijn, en heeft zelfs Mozilla (dat anders zo voor vrijheid is) niets op haar website staan.

Van de organisatoren zoals die op de website staan aangegeven heeft tot nu toe alleen nog BoingBoing een waanzinnig vervelende banner dwars over het scherm gezet.

Wellicht bedenken nog enkele websites zich in de loop van de dag, als het in Amerika niet meer midden in de nacht is. Tot die tijd is het internet nog even vrij van alle protestgeluiden.