Facebook: "Wij willen gratis dataverbruik"

Facebook heeft een behoorlijke monopoliepositie weten te verwerven en ze kunnen zich daardoor het een en ander veroorloven. Maar het bedrijf maakt het nu wel heel bont: het probeert providers nu over te halen om het dataverbruik op het sociale netwerk niet door te berekenen aan klanten.


Facebook: "Wij willen gratis dataverbruik"


Dat laat Vittorio Colao, de ceo van de Vodafone Group, weeten aan the Financial Times. Sheryl Sandberg, de coo van Facebook, zou aan Vodafone hebben gevraagd of het dataverbruik dat klanten kwijt zijn met het gebruik van het sociale netwerk losgekoppeld kan worden van de databundel.

Op die manier zou het gebruik van Facebook voor klanten helemaal gratis zijn, omdat ze niet hoeven te betalen voor de MB's die het laden en plaatsen van berichten en foto's kost.

Het slaat nergens op
Het is dan ook niet zo verassend dat de provider het aanbod heeft afgeslagen. Calao: Het slaat nergens op. Er is geen reden om mijn netwerkcapaciteit gratis weg te geven. Dat zou elke contentaanbieder wel willen.

Toch is het niet een bijzonder gek verzoek: Facebook heeft dergelijke samenwerkingen al in opkomende markten. Daarbij gaat het dan vaak wel om een actie die een bepaalde periode loopt.

Ook in Nederland
Niet alleen facebook gaat dergelijke samenwerkingen aan: in Nederland heeft Hi een samenwerking met Spotify. Klanten die een bundel kopen krijgen daarbij onbeperkt toegang tot de muziekdienst. Het streamen van liedjes gaat daarbij niet van hun databundel af. Ook Sizz, de virtuele provider van Vodafone, biedt het terugkijken van RTL-programma's zonder dataverbruik.