Apple blijft onder toezicht van dure waakhond vanwege prijsafspraken

Apple blijft onder toezicht staan van een persoonlijke prijswaakhond. Dat heeft een rechter in hoger beroep tegen de tech-gigant bepaald. Een speciale advocaat blijft Apple volgen, ondanks verwoede pogingen van het bedrijf om hem op non-actief te zetten.


Apple blijft onder toezicht van dure waakhond vanwege prijsafspraken


Apple is al tijden verwikkeld in een rechtszaak rondom het kunstmatig hoog houden van de prijzen van e-books. De iPhone-fabrikant zou daarover prijsafspraken hebben gemaakt met 5 grote (Amerikaanse) uitgevers. Die hebben vorig jaar al schikkingen getroffen over de zaak, net als Apple met de Europese Commissie.

Dure waakhond
Vorig jaar kreeg Apple na haar veroordeling een waakhond toegewezen, de advocaat Michael Bromwich. Hij houdt Apple scherp in de gaten terwijl het bedrijf een nieuw beleid maakt rondom de prijzen van e-boeken. Het grote nadeel is dat Apple de advocaat verplicht zelf moet betalen - en dat Bromwich een goede 1,000 dollar per uur rekent.

Apple wil dus graag dat de toezichthouder in ieder geval tijdens de duur van het hoger beroep op non-actief wordt gesteld, maar de rechter heeft gezegd dat dat niet gaat gebeuren. Het bedrijf klaagt ook over de werkwijze van de advocaat, die volgens Apple al meerdere keren buiten zijn bevoegdheden had geopereerd. Bromwich vond op zijn beurt weer dat Apple hem tegenwerkte en hem niet de volledige toegang gaf tot personen en documenten verschafte.

Strengere regels
Wel moet de toezichthouder zich aan strengere regels houden. Hij moet zich bijvoorbeeld alleen maar houden aan de interne richtlijnen van Apple die over dit onderwerp gaan, en hij mag niet onderzoeken of individuele werknemers zich aan die richtlijnen houden.