Plasterk overleeft motie van wantrouwen over meta-data AIVD

Minister Plasterk heeft gisteravond een motie van wantrouwen overleefd. Die werd ingediend door D66 na de onduidelijkheid die ontstond over verzamelde metadata van 1,8 miljoen telefoongesprekken.


Plasterk overleeft motie van wantrouwen over meta-data AIVD

Coalitiepartij VVD en Plasterks eigen PvdA steunen de minister nog steeds, net als de ChristenUnie en de SGP. Iedere andere oppositiepartij was van mening dat Plasterks positie onhoudbaar was geworden, maar met de VVD-PvdA steun behoudt de minister toch zijn positie.

Meta-data
Ronald Plasterk stond onder druk nadat vorige week bekend werd dat de Nederlandse inlichtingendiensten meta-data hadden verzameld van ruim 1,8 miljoen telefoongesprekken. Tot dan toe werd gedacht dat die data verzameld was door de Amerikaanse NSA.

Informatie bewust achterhouden Plasterk wist al in november dat dat het geval was, maar lichtte daar de Tweede Kamer niet over in. Het debat ging vooral over de vraag of de minister de informatie bewust achter hield. Plasterk zelf zei in het debat dat hij samen met Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert "zorgvuldig had afgewogen" de Kamer niet te informeren. Volgens Plasterk kon hij als minister namelijk niets zeggen over het werk van de inlichtingendiensten, "om de modus operandi van de AIVD niet te verstoren." Volgens veel Kamerleden is dat echter onzin. Plasterk werd verweten "zich achter het staatsgeheim te verschuilen" om zijn eigen positie te redden.

Het Kamerdebat begon gisteren om half 5 's middags, en liep door tot diep in de nacht. De Kamer vergaderde alleen over Plasterks positie in de kwestie, maar niet over de rol van de inlichtingendiensten. Dat debat volgt aankomende week.