Vorig jaar 4,6 miljoen smartphones verkocht, 24% mr dan vorig jaar

Nederlanders kopen steeds meer smartphones. Vorig jaar kochten we er samen 4,6 miljoen, ten opzichte van 4 miljoen in 2012. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK.


Vorig jaar 4,6 miljoen smartphones verkocht, 24% mr dan vorig jaar

Vergeleken met dezelfde periode in 2012 werden van oktober tot december 2013 maar liefst 24% mr smartphones verkocht. Volgens het onderzoeksbureau heeft de opkomst van telefoons met 4G-internet daar sterk aan bijgedragen. Netwerkdekking voor zulke telefoons is pas de laatste maanden in Nederland beschikbaar.

Grotere schermen
Ook groeien de telefoons letterlijk, want volgens het rapport kopen we steeds grotere modellen. Zo had meer dan de helft van de telefoons vorig jaar een scherm dat groter was dan 4 inch. In 2012 was dat slechts bij een derde het geval.

Hetzelfde geldt voor de zogeheten 'phablets', smartphones die een kruising zijn tussen een telefoon en een tablet. Daarvan groeit het marktaandeel, al is het totaal aantal gebruikers nog maar klein. 4% van de gebruikers bezit zo'n phablet. Volgens GfK komen volgend jaar nog meer telefoonbouwers met zulke apparaten, dus zal de groei weer toenemen.

Minder prepaid, mr sim-only.
Een andere ontwikkeling die GfK constateert is de daling van het aantal prepaid-telefoons. Daarvan daalde de verkoop tot slechts 19%, een daling van bijna een derde ten opzichte van vorig jaar. Simlock-vrije toestellen werden echter juist mr verkocht, tot 37% meer dan vorig jaar.