Eerste Nederlandse top-level-domeinen beschikbaar

Vanaf deze maand zijn in Nederland zogeheten 'top-level-domeinen' (TLD) beschikbaar. Met die extensies kunnen websites in plaats van een landcode (.nl, .de, of .com) met een bepaald woord eindigen, zoals .fotografie, .land, of .amsterdam. Er komen meer dan 20 domeinnamen beschikbaar.


Eerste Nederlandse top-level-domeinen beschikbaar

De eerste 7 TLD's zijn al sinds begin deze maand beschikbaar, maar in maart komen daar veel meer nieuwe bij. Vanaf dat moment komen er iedere week nieuwe domeinnamen bij. Snel alert zijn
De eerste domeinen worden in Nederland aangeboden door webhoster STRATO, waar de domeinen nu al te bestellen zijn. Voor een top-level-domein moet een bedrijf wel tijdig reserveren, want er wordt maar één domein per keer uitgegeven. Bovendien is de wachtlijst lang.

Top-level-domeinen werden al in 2011 aangekondigd door de ICANN (de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), die de uitgifte van websites reguleert. De ICANN wil dat bedrijven meer keus hebben in het aanbod van domeinnamen, zeker nu webhosting voor iedere gebruiker spotgoedkoop toegankelijk is.

Populaire domeinen
Bedrijven kunnen van de TLD's gebruik maken door bijvoorbeeld een stad als extensie te nemen, zodat een Amsterdams schilderbedrijf de extensie schilder.amsterdam kan kiezen. Ook domeinen als .career, .email. en .holiday zijn populair, maar die komen waarschijnlijk pas in de zomer.