Politie haalt illegale marktplaats Utopia offline

De politie heeft 5 Nederlanders opgepakt tijdens een grote actie tegen illegale drugswebsites. De websites verkochten via het TOR-netwerk harddrugs en wapens.


Politie haalt illegale marktplaats Utopia offline


Agenten gingen undercover op de website en kochten de afgelopen maanden drugs en vuurwapens. Via hun online-identiteit maakten zij contact met de verdachten. Bij een van die ontmoetingen kregen zij van de verdachte ook een aanbetaling om een huurmoord te plegen.

Opgepakt
In Enschede werden 2 mannen van 30 en 31 jaar opgepakt, en in Utrecht nog een 29-jarige man die ook wordt verdacht bij de marktplaatsen betrokken te zijn. Ook is een Duitser aangehouden die de drugs zou hebben geleverd, en een in oktober al gearresteerde verdachte is in zijn cel aangehouden vanwege zijn betrokkenheid.

Silk Road 2.0
De websites Utopia en Black Market Reloaded zijn offline gehaald en de politie heeft een digitaal visitekaartje achtergelaten voor toekomstige bezoekers. Utopia en Black Market zijn Nederlandse alternatieven voor Silk Road, de beruchte digitale wapen- en drugswinkel die vorig jaar offline werd gehaald. Black Market zag de bezoekcijfers sindsdien hard oplopen. Utopia werd pas vorige week opgericht.

Tijdens de inval heeft de politie servers in beslag genomen. Die stonden in het Duitse Bochum en in Düsseldorf. Ook zijn bij de verdachten thuis computers, usb-sticks, cd's en harde schijven in meegenomen, en confisceerde de politie ruim 900 Bitcoins, die met de huidige koers zo'n 400,000 euro waard zijn.

Alleen via TOR
De websites waren alleen te vinden onder het TOR-netwerk, een perfect legale manier van anoniem surfen waar de politie doodsbang voor is. De politie waarschuwt in een bericht nog maar eens dat niemand veilig is, ook niet via het anonieme TOR. "Het onderzoek Commodore is een duidelijke boodschap naar iedereen die denkt misdrijven te kunnen plegen binnen de digitale anonimiteit," staat in de verklaring te lezen.