Apple: 'Minder materiaal uit oorlogsgebieden'

De materialen die Apple gebruikt in zijn iPhones en iPads komen steeds minder vaak uit 'conflictzones', meldt het bedrijf in zijn jaarlijkse duurzaamheidsrapport. Het belangrijkste metaal dat Apple gebruikt, tantaal, wordt nu nog vaak in mijnen in oorlogsgebieden gewonnen.


Apple: 'Minder materiaal uit oorlogsgebieden'

Uiteindelijk wil de smartphonefabrikant alle producten en materialen 'conflictvrij' maken. Dat wil Apple doen door transparanter te worden over zijn processen, maar ook door leveranciers tot extra controles te dwingen. Het bedrijf wil lijsten publiceren van leveranciers die inspectie van derde partijen weigeren.

Oorlogsgebieden
Het gaat vooral om gebieden in Midden-Afrika, waar bijvoorbeeld Congolese krijgsheren veel geld verdienen met uitbuiting van de lokale bevolking. Apple wil uiteindelijk dat geen enkele leverancier het verdiende geld uitgeeft aan wapens of oorlogsvoering. Ook in Indonesië wil Apple meer aandacht besteden aan behoud van natuur en het welzijn van de lokale bevolking.

Chinese werkers
Ook Apples veel bekritiseerde productieproces in Chinese fabrieken wordt verbeterd. Zo laat Apple weten dat bij ruim 95% van de Chinese werknemers inmiddels een contract is opgesteld dat standaard werkuren en een redelijke vergoeding garandeert. Ook krijgen de fabrieksmedewerkers bijscholing over hun rechten en veiligheid.

Toch heeft Apple nog een flinke stap te zetten. In een ideale situatie zou het bedrijf überhaupt verdwijnen uit conflictgebieden, maar op dit moment zijn er nog te weinig duurzame alternatieve om die stap te maken.