Europees Hof: 'Linken naar auteursrechtelijke websites mag'

Websites mogen gewoon linken naar andere sites waar auteursrechtelijk beschermd materiaal staat. Als een site linkt naar een andere website waar auteursrechtelijk materiaal staat aangeboden, bereikt die eerste site daar geen nieuw publiek mee.


Europees Hof: 'Linken naar auteursrechtelijke websites mag'

De uitspraak werd gedaan door een rechter van het Europese Hof van Justitie. Die oordeelde in een rechtszaak van een Zweedse krant tegen een aggregatiewebsite. Volgens het Europese Hof zet de rechthebbende de content zelf online, en maakt het daarmee de informatie bewust toegankelijk voor iedere internetgebruiker. Een website die daar naar linkt, maakt het materiaal dus niet voor méér mensen toegankelijk.

Vrij op internet
Het moet dan overigens wel gaan om materiaal wat de rechthebbende al vrij op internet heeft gezet. Als een website een link plaatst die ergens een beveiligingsmaatregel omzeilt (zoals een omzeiling van een inlog), blijft linken nog steeds illegaal.

Mogelijk heeft de uitspraak gevolgen voor het embedden van streams. Daar moet in Nederland nu nog geld voor worden betaald aan Buma/Stemra, maar volgens de uitspraak valt ook embedded content onder de regel. Buma/Stemra zegt later vandaag met een reactie op de uitspraak te komen.