Uitgeverijen komen met 'Spotify voor boeken'

Er komt een nieuwe dienst waar gebruikers onbeperkt e-boeken kunnen lezen. Dat meldt nrc.next vandaag. Volgens de krant zijn diverse uitgeverijen bezig een 'Spotify voor boeken' op te zetten, waardoor meer mensen digitaal gaan lezen.


Uitgeverijen komen met 'Spotify voor boeken'

Uitgeverijen WPG en Lannoo-Meulenhoff wil de dienst later dit jaar introduceren, maar een definitieve lanceerdatum is nog niet bekend. De 2 concerns hebben samen ruim de helft van de Nederlandse boekenmarkt in de hand, met uitgeverijen als De Bezige Bij, Bruna, en Meulenhoff Boekerij.

Netflix-model
De dienst is gebaseerd op de modellen die diensten als Spotify en Netflix bieden. Voor een bepaald bedrag per maand kan de lezer onbeperkt boeken lezen. Hoeveel de dienst uiteindelijk gaat kosten, is nog niet bekend.

Piraterij
Volgens de uitgeverijen is een dienst als deze hard nodig. De boekenmarkt heeft al jaren te kampen met piraterij, maar met de e-boekdienst moet daar verandering in komen. Projectleider Lisa van den Herik denkt dat er met de streamingdienst meer mensen boeken gaan lezen, en dat er wellicht een nieuwe markt kan worden aangeboord. Het gebruiksgemak van de dienst is één van de belangrijkste punten. "Op dit moment vinden veel mensen het gebruik van e-boeken nog te ingewikkeld. Met onze service heb je straks geen gedoe maar met bestanden overzetten per apparaat. Je hebt de hele catalogus op je computer, tablet of telefoon tot je beschikking."

Ook denkt Van Herik dat consumenten de prijs van e-boeken nu nog te hoog vinden. Niet heel gek, want een e-boek is vaak slechts een paar euro goedkoper dan het fysieke exemplaar.

Inspiratie muziekindustrie
De oprichters keken voor het verdienmodel goed naar de muziekindustrie. "Die ging ook jarenlang gebukt onder piraterij en dalende inkomsten, maar met de komst van Spotify is daar langzaamaan verandering in aan het komen." Ook voor de schrijver biedt de dienst uitkomst. Het verdienmodel biedt de auteurs een hogere vergoeding naarmate hun werk meer gelezen wordt.

Uiteindelijk moet het aanbod aan boeken groeien. "We zijn met veel uitgevers in gesprek," meldt Van Herik.