Silk Road 2.0 gehackt, Bitcoins 'gestolen'

Het is een slechte week voor Bitcoins en illegale marktplaatsen. Vorige week werd de drugsmarktplaats Utopia al gesloten door de politie, en nu zijn alle Bitcoins van de drugs-website Silk Road 2.0 verdwenen.


Silk Road 2.0 gehackt, Bitcoins 'gestolen'


Alle Bitcoins van de website, een opleving van het vorig jaar gesloten Silk Road, zijn volgens de eigenaar gestolen. De beheerder van de site zegt zelf dat dat door een lek in de Bitcoin-code komt, maar steeds meer gebruikers trekken die bewering in twijfel.


Lek in Bitcoin-protocol

Het zou naar schatting gaan om 4,400 Bitcoins, die met de huidige koers 1,2 miljoen euro waard zijn. De beheerder van de website schrijft in een blog (kopie) dat de Bitcoins gestolen zijn via een lek in de zogeheten "transaction malleability". Inmiddels noemen veel gebruikers dat onzin, omdat die kwetsbaarheid helemaal niet gebruikt kan worden om Bitcoins ook werkelijk te stelen. De 'transaction malleability' kan alleen de transacties tijdelijk stilleggen.
Zelf geld gejat

Zo is het vermoeden ontstaan dat de beheerder van de site, die onder het pseudoniem Defcon gaat, er zelf met de Bitcoins vandoor is. Als er echt een hack was geweest, had Defcon dat moeten zien aankomen en de site tijdelijk offline moeten halen, redeneren de gedupeerden.

Silk Road 2.0 is een website die alleen via het anonieme TOR-netwerk was te bezoeken. Op de website konden gebruikers harddrugs en wapens kopen. Vorige week werd een soortgelijke website al offline gehaald door de Nederlandse politie.