Nederlandse leger gaat hackers opleiden

Het Ministerie van Defensie gaat 15 hackers opleiden voor digitale oorlogsvoering. De hackers krijgen een opleiding van een jaar bij het beveiligingsbedrijf Fox-IT.


Nederlandse leger gaat hackers opleiden


Dat zei commandant der strijdkrachten Tom Middendorp gisteren tijdens een symposium over cyberdefensie. De hackers moeten niet alleen defensief, maar ook offensief aanvallen kunnen uitvoeren.

Defensie wil al langere tijd meer doen om actief te worden in de digitale oorlogsvoering. Voormalig minister Hans Hillen kwam in 2012 al met de eerste plannen daarvoor.

Noodzaak
Commandant van de Taskforce Cyber van het leger, Hans Folmer, zegt dat het noodzaak is voor Nederland om mee te doen aan digitale operaties. "Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van middelen ontzegt. Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost, en je probeert hun computers uit te schakelen."

"En hacker..."
Volgens Folmer is cybercrime inmiddels net zo'n groot gevaar als fysieke oorlogsvoering. "En hacker, plus n modem veroorzaakt bijna evenveel schade en verlies bij de vijand, als tijdens een oorlog," zei hij gisteren op het symposium. "En hacker kan belangrijke bedrijfsgegevens ontfutselen. En hacker kan een aanval uitvoeren op infrastructuur en financile systemen. En hacker kan militaire doelen uitschakelen. Dat is cyber, dat is ht nieuwe domein van oorlogsvoering."

Als er geen missies zijn, zal het hackersteam voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gaan werken. Wat ze daar verder gaan doen, is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wat de gevechtsrichtlijnen van de nieuwe digitale soldaten worden. "Dat zal de regering moeten vaststellen," aldus Folmer.

Taskforce Cyber De hackers moeten nog dit jaar met hun opleiding beginnen. Ze zijn intern uit het leger gekozen, uit een competitie tussen 400 andere militairen. De 15 soldaten zijn overigens niet de enige digitale eenheid: ze gaan deel uitmaken van de Taskforce Cyber, waar 200 militairen werken.