Voor aanvang van de opnames van de eerste afleveringen van de geflopte dagelijkse jongerensoap StartUp van BNN hadden enkele publieke omroepen al twijfels over een mogelijk succes. Dat blijkt uit een reconstructie van De Volkskrant.

De Nederlandse publieke omroep (NPO) besloot in het voorjaar van 2013 na het vertrek van De wereld draait door naar Nederland 1 in het uitzendschema van Nederland 3 te plaatsen. De ambities waren groot. Zo werden er direct 180 afleveringen van StartUp besteld. De publieke omroepen VPRO en NTR hadden vanaf het begin grote twijfels over de ambitieuze plannen van de NPO en BNN. En het voorgevoel van deze omroepen was terecht. Na enkele weken werd de soap vanwege slechte kijkcijfers van de buis gehaald. Wat de flop de NPO en BNN willen niet zeggen wat de flop de hen – en in feite de belastingbetaler – gekost heeft.

Positionering Nederland 3Eigenlijk speelde er op de achtergrond een veel groter dilemma een belangrijke rol. De NPO wilde met een jongerensoap de koers van Nederland 3 accentueren. De zender is bedoeld voor jongeren maar uit kijkonderzoek blijkt dat de daadwerkelijke gemiddelde leeftijd van de kijker veel hoger ligt. Met de flop van StartUp worden de komende besprekingen over de programmering van Nederland 3 in 2015 op scherp gezet. De publieke omroepen gaan onderling hierover volgende maand in gesprek. De vraag is dan of Nederland 3 dat het merendeel van het programma’s nog wel op jongeren gericht moet zijn.