Maker Candy Crush Saga gaat naar de beurs

De ontwikkelaar van de populaire smartphone-game Candy Crush wil naar de beurs. Het bedrijf maakte in 2013 al een winst van ruim 413 miljoen euro.


Maker Candy Crush Saga gaat naar de beurs

Dat blijkt uit een aanvraag bij beurstoezichthouder SEC. Daarin staat ook te lezen dat de apps van de ontwikkelaar King honderden miljoenen keren gedownload en ge´nstalleerd zijn op smartphones en tablets. Daarmee draait het bedrijf een gigantische omzet, die vorig jaar rond de 602 miljoen dollar lag.


180 andere games
Verreweg de meeste winst werd behaald met Candy Crush Saga, dat sinds de lancering in april meer dan 500 miljoen keer is gedownload. Maar King heeft daarnaast nog ruim 180 andere games voor smartphones, Facebook, en zijn eigen website. King meldt zelf dat die games dagelijks ruim een miljard keer gespeeld worden.


Candy Crush Saga
Volgens de ontwikkelaar verdient het per gebruik per maand ongeveer 12,50. Dat zit 'em vooral in advertenties uit Candy Crush (bijna 80% van de omzet), maar ook door andere games als Pet Rescue Saga en Farm Hero Saga. Candy Crush is echter veruit de populairste app van de ontwikkelaar - het spelletje was in 2013 het meest gedownloade spel op zowel Android als iOS.

Met een beursgang wil King 500 miljoen dollar ophalen. Daarvoor hebben JP Morgan, Credit Suisse en Merrill Lynch al gezegd ge´nteresseerd te zijn.