Medewerker Belastingdienst opgepakt voor DigiD-fraude

De politie heeft een 54-jarige medewerker van de Belastingdienst opgepakt vanwege fraude met DigiD. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.


Medewerker Belastingdienst opgepakt voor DigiD-fraude

De arrestatie is onderdeel van een groot onderzoek naar identiteitsfraude met DigiD. In het onderzoek werd meer dan 70 keer aangifte gedaan van identiteitsfraude, in de meeste gevallen door de bewoners van een Gronings studentenhuis. Zij konden niet meer inloggen op hun DigiD, waarop bleek dat hun inloggegevens meerdere keren opnieuw werden aangevraagd. Vervolgens werden hun op hun naam zorg- en huurtoeslagen aangevraagd op het rekeningnummer van de verdachten.


"Schade in de tonnen"
Volgens het OM gaat het bij de fraude om tonnen, maar precieze bedragen worden niet genoemd tot het onderzoek voltooid is.

Wat de precieze rol van de medewerker was, wordt volgens het OM nog onderzocht. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) voert dat onderzoek op dit moment uit.

Naast de Belastingdienstmedewerker zijn ook een 53-jarige vrouw en een 27-jarige man aangehouden. Eerder in het onderzoek werden al 5 andere personen opgepakt. Geen van de verdachten mag contact hebben met de buitenwereld.