KPN komt met betaalde versleuteldienst

KPN komt met een betaalde beveiligde encryptiedienst waarmee klanten hun bel-, chat- en mail-gebruik kunnen versleutelen. De dienst is alleen te gebruiken met andere mensen die de dienst hebben.


KPN komt met betaalde versleuteldienst

De encryptie werkt met een app die het verkeer al óp de telefoon versleutelt, dus voordat het over het netwerk gaat. De informatie kan alleen worden ontsleuteld door een andere gebruiker van de app op de andere telefoon. Daardoor kan de data op het netwerk van KPN niet ontsleuteld worden door iemand anders. Na afloop wordt de informatie vernietigd, waardoor ook achteraf niets meer met de informatie te doen is.


Encryptiebedrijf
De telecomprovider is daarvoor een samenwerking aangegaan met encryptiebedrijf Silent Circle. Van dat bedrijf kwam eerder al de Blackphone, een smartphone die encryptie en veiligheid als speerpunten heeft. De Volkskrant weet te melden dat KPN binnenkort zelf ook met de Blackphone op de markt komt.

Voor het gebruik van de app moeten gebruikers wel betalen, maar een precies bedrag is niet bekend gemaakt. Wel meldt KPN dat er "een vergelijkbare prijs" wordt gevraagd die gebruikers nu al betalen voor Silent Circle. Dat kost ongeveer 7,50 in de maand. Het contract tussen KPN en Silent Circle is exclusief, dus klanten van T-Mobile en Vodafone zijn al per definitie niet te bereiken via de app. Dat maakt het bedrag nogal aan de hoge kant.


Bezorgd om privacy
KPN introduceert de nieuwe dienst omdat het "een bijzondere verantwoordelijkheid voelt om bij te dragen aan privacy en security," voor de klanten," zegt John van Vianen, van de Zakelijke-Markt-divisie van KPN in een persbericht. Waarschijnlijk doelt hij daarbij op de spionageactiviteiten van de NSA, waardoor mobiele telefoons op grote schaal worden afgeluisterd. Uniek aan de nieuwe dienst is ook dat volgens KPN geen meta-data wordt opgeslagen, dus het is ook niet te zien met je belt en hoe lang.

De dienst wordt in juni beschikbaar voor Android en iOS. Windows Phones worden in ieder geval voorlopig niet ondersteund.