Stappenplan: leer sneller werken met sneltoetsen

Je kent ze vast wel, van die collega’s die altijd net even eerder klaar zijn omdat ze voor alles een sneltoets gebruiken. Deze sneltoetsen zijn een simpele, ingebouwde manier om sneller door je desktop te gaan. Ook al ben je verliefd op je muis en doe je daar alles mee, sneltoetsen kunnen je echt veel tijd besparen (en beginnende rsi-klachten voorkomen).


Stappenplan: leer sneller werken met sneltoetsen


Maar waar te beginnen? Dit stappenplan helpt je een heel eind op weg.

1. Begin bij de basis

Het klinkt heel logisch, maar het is handig om te beginnen bij de programma’s die je het meest gebruikt. Als je bijvoorbeeld veel tijd in Photoshop doorbrengt, loont het zeker om een tijd te steken in het uit je hoofd leren van sneltoetsen van dit programma.

Heb je niet een bepaald programma dat je veel gebruikt? Dan vind je hier een handig algemeen overzicht voor Windows en voor Mac.

2. Maak er een gewoonte van

Je mond mag misschien openvallen als je de lange lijst met commands voor het eerst ziet, maar wees getroost. Het is echt niet nodig om alles in een keer in je hoofd te stampen. Begin met een paar commands en breid rustig verder uit. De beste manier om het zo snel mogelijk onder de knie te krijgen is oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Ook handig: een programma zoals KeyRocket (voor Windows) of Eve (voor Mac) helpen je met onthouden. Ze laten je de sneltoets zien voor elke actie die je met je muis doet.

3. Maak je eigen shortcuts

Wanneer gebruikte je voor het laatst alle toetsen op je keyboard? Juist, dat doe je nooit. Als Windows gebruiker kun je daarom heel makkelijk een paar toetsen die je nooit gebruikt zelf aanpassen met AutoHotKey.

Mac gebruikers hoeven daarvoor niets te installeren, maar kunnen gebruik maken van een ingebouwd programma in OS X. Ga daarvoor naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Muisvoorkeuren > Keyboard shortcuts en klik op het plusje om een applicatie te selecteren waaraan je de sneltoets wilt koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld die f-toetsen eens afstoffen.

4. Wees geduldig

Keyboard shortcuts zijn een makkelijke manier om je productiviteit te verhogen en de tijd die het kost om ‘gewone’ handelingen die je altijd uitvoert op je computer de verkorten. Maar dat gaat niet in een dag: het kost tijd.

Het is daarom makkelijk om maar in oude gewoonten te vervallen. Want met het kennen van een command bespaar je geen tijd: het is de kunst om er een stuk of veertig te weten en te kunnen herkennen wanneer je ze moet gebruiken.

Wees geduldig en vergelijk het met het leren van een taal. In het begin weet je niet waar je moet beginnen, is alles vreemd en nieuw en maak je heel veel fouten. Maar geleidelijk leer je steeds meer en na een tijdje voelt het vertrouwd aan. Houd vol, want het is zeker de moeite waard.

Bron: mashable.com