Torrentsites halen omzet van zo'n 165 miljoen per jaar

Heb je je wel eens afgevraagd hoe torrentsites hun geld verdienen? Aan de vervelende pop-ups en banners die je overal op deze sites tegenkomt. En daarmee boeren ze bepaald niet slecht: de grootste sites halen zo'n 165 miljoen per jaar op, dat gedeeltelijk gefinancierd wordt door merken als Amazon, McDonalds en Xfinity. Behoorlijk de moeite waard, zo'n site.


Torrentsites halen omzet van zo'n 165 miljoen per jaar


Het is dus geen geheim dat je met een torrentsite behoorlijk wat geld kunt verdienen. Maar tot dusver heeft niemand echt geprobeerd te kijken waar het geld vandaan kwam. Torrentfreak meldt dat Digital Citizens Alliance heeft geprobeerd dat te onderzoeken in het rapport genaamd: Geld met een luchtje: digitale dieven en de kaping van de online advertentiehandel.

Uit de lucht

In het rapport worden alleen de sites meegenomen waarvoor Google meer dan 25 verzoeken kreeg om ze uit de lucht te halen in het derde kwartaal van 2013. Dat zorgde ervoor dat er in totaal 596 sites mee werden genomen in het onderzoek.

Binnenhalen

Gebaseerd op de hoeveelheid aan advertenties, pageviews en de prijs van advertenties geeft het rapport een overzicht van het inkomen van de sites in verschillende segmenten. Samen halen de sites een omzet van ongeveer 165 miljoen per jaar. Meer dan de helft hiervan gaat naar de 30 grootste sites. Daarvan haalt de grootste site het meeste binnen, meer dan zo'n 4,5 miljoen per jaar. En dat is niet mis.

Wakker schudden

Wat opvalt is dat op deze twijfelachtige websites wel advertenties van topmerken te zien zijn. Met het rapport wil Digital Citizens Alliance adverteerders en mediabureaus dan ook wakker schudden: ze dringen er op aan niet meer te adverteren op discutabele websites. Of dat gaat gebeuren, dat is de vraag..