Slim touchscreen voor in de auto

Waar we op de fiets en in de auto beslist niet mogen bellen, Whatsappen of Facebooken, maken autofabrikanten nog wel aan de lopende band navigatie- en besturingssystemen met schermen. Hartstikke gevaarlijk op de weg, want zo ben je niet bezig met wat er voor je allemaal gebeurt.Daar bedacht designer Matthaeus Krenn iets op: een simpele interface die blind te bedienen is. In het concept van Krenn vind je geen kleine knopjes of ingewikkelde menu's, je kunt het scherm overal aanraken. Of je daarmee het volume van de muziek of de luchtcirculatie wijzigt, ligt aan de manier waarop je dat doet.

Swipen

Zo kun je door naar boven te swipen met twee vingers het volume regelen, of naar beneden met drie om de audiobron aan te passen. Met vier vingers pas je de temperatuur aan, met vijf de luchtcirculatie. Allemaal hebben ze hun eigen sensitiviteit die gebaseerd is op de functie die ze vervullen. Door met de vingers wiijder uit elkaar te swipen heb je toegang tot nog eens vier controls. Alle acht kunnen aan de voorkeuren van de bestuurder worden aangepast.

Nieuwe uitdagingen

De ontwerper zelf heeft niet perse een voorkeur voor knoppen of touchscreens in een auto, hij dringt er alleen op aan dat er goed over het design wordt nagedacht. "Nieuwe controls kunnen deuren openen voor nieuwe innovatie, maar ze zullen ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengen."

Heb je een iPad? Dan kun je het prototype hier proberen.
http://matthaeuskrenn.com/new-car-ui/prototype/