Firefox OS gaat flink veranderen

Mozilla heeft op het Mobile World Congress Congress flinke veranderingen aangekondigd voor Firefox OS. Het besturingssysteem wordt vooral heel anders dan Android.


Firefox OS gaat flink veranderen

Het besturingssysteem gaat meer draaien om browsen, zei Josh Carpenter, user experience designer bij Mozilla, in een persvoorstelling. Zo moet het verschil tussen native apps en wegpagina's kleiner worden. "Apps moeten niet ge´nstalleerd worden, je moet ze kunnen openen." Een speciale zoekpagina, die met een swipe naar beneden wordt geopend, kan zoeken op zowel het web als in apps en zelfs de content van apps.

Daarnaast wordt het hele design veranderd naar een interface die minder lijkt op Android. Zo migreert het notificatiescherm naar de app-switcher, en wordt switchen tussen apps makkelijker met het swipen van de linker- en rechterkant van het scherm.

Ook wordt Firefox OS sneller. Mozilla heeft de code volledig herschreven zodat het switchen tussen apps of het oproepen van de switcher veel soepeler lopen. Dat is cruciaal voor het besturingssysteem, aldus Carpenter. "De snelheid van het besturingssysteem bepaalt voor een heel groot deel hoe blij de gebruiker met zijn telefoon is."

De veranderingen worden 'de komende maanden' doorgevoerd. Of toestellen die momenteel op Firefox OS draaien ook een update krijgen, is nog niet bekend.