Philips stopt WiFi in lantaarnpaal

Dat is nou eens handig: een lantaarnpaal en een zendmast voor mobiel internet in een. Dat is het nieuwe product dat Philips samen met de producent van netwerkapparatuur Ericsson op de markt gaat zetten.


Philips stopt WiFi in lantaarnpaal


De combinatie van slimme led-verlichting en breedbandnetwerkapparatuur zou steden een kostenbesparing opleveren, terwijl de breedbanddekking toeneemt.

Lantaarnpaal te huur

Gemeentes kunnen de zendapparatuur in de lantaarnpalen, die zijn bedoeld voor energiezuinige ledlampen, verhuren aan telecombedrijven. Die kunnen op die manier hun WiFi-netwerk verbeteren, terwijl de installatie van de nieuwe led-lampen de stad geld bespaard.

Slimme verlichting

En dat is de moeite waard: de led-lampen kunnen volgens Philips de energiekosten van een stad met 50 tot 70 procent terugdringen. De besparingen kunnen volgens het technologiebedrijf oplopen tot 80 procent als de verlichting slim wordt aangepast.

Wereldwijde uitrol

Klein nadeel is wel dat de lantaarnpalen alleen kunnen worden verhuurd aan providers die met Ericsson-apparatuur werken. De twee bedrijven hebben al enkele tests uitgevoerd en zijn nu klaar voor een wereldwijde uitrol.

Bron: ANP