KPN gaat privacyvriendelijke Blackphone verkopen

KPN gaat als eerste provider ter wereld de Blackphone verkopen. Die privacyvriendelijke smartphone werd vandaag officieel aangekondigd op het Mobile World Congress.


KPN gaat privacyvriendelijke Blackphone verkopen

De Blackphone is een smartphone van het veiligheidsbedrijf Silent Circle, dat tevens encryptie-apps en versleuteling van data-verkeer aanbiedt. Via de Blackphone zijn de diensten van Silent Circle te gebruiken. De telefoon komt standaard met een driejarig abonnement op de apps. Vorige week meldde KPN al dat het de versleutel-apps van Silent Circle gaat aanbieden.


Beveiligd
De Blackphone is bedoeld om berichten beveiligd te versturen, en draait daarvoor op een aangepaste Android-versie met de naam PrivatOS. Daarmee is het mogelijk om de toegang tot functies van het apparaat per app te reguleren. Ook schakelt de telefoon wifi automatisch uit wanneer de gebruiker niet op een vertrouwd netwerk zit.

Daarnaast komt de telefoon standaard met een aantal andere beveiligde apps zoals Disconnect die verkeer via een VPN verstuurt, en Spideroak, een cloud-opslagdienst waarbij de gebruiker gratis 5GB aan opslag krijgt.


Degelijke smartphone
Buiten de versleuteling is de Blackphone een goede smartphone. Zo heeft het apparaat 16GB intern geheugen, 2GB RAM, een 8 megapixel camera en zit er een quadcore-processor ten 2GHz in. Het scherm is 4,7 inch, maar de resolutie is nog onbekend.

De telefoon gaat 457 euro kosten, inclusief abonnementen op de versleuteldiensten van Silent Circle.