Bitcoin-eigenaren in paniek na offline gaan Mt. Gox

Bitcoin-handelaar Mt. Gox is offline gehaald en de service is niet meer te gebruiken. Duizenden Bitcoin-eigenaren zijn in de war, omdat het onbekend is wat er nu met hun digitale geld gebeurt.


Bitcoin-eigenaren in paniek na offline gaan Mt. Gox


Wie nu naar de website gaat krijgt alleen nog maar een wit scherm te zien. Ook heeft Mt. Gox al zijn tweets verwijderd. Het lijkt erop dat het bedrijf definitief de handdoek in de ring heeft gegooid, maar wat er gaat gebeuren met de Bitcoins die de handelaar momenteel in bezit heeft is niet bekend.

Verklaring

Andere Bitcoin-bedrijven hebben inmiddels een verklaring afgelegd, waarin zij stellen dat de handelswijze van Mt. Gox niet goed is, en dat gebruikers op de hoogte moeten worden gesteld wanneer er problemen in de beveiliging ontdekt worden. Ook zeggen de bedrijven dat deze crash te wijten is aan één slecht bedrijf dat zijn zaken niet op orde had, en dat gebruikers dit niet moeten zijn als het falen van Bitcoin in het algemeen. Onder andere Coinbase, Blockchain.info, Circle, Kraken, Bitstamp.net en BTC China ondertekenen die verklaring.

Duizenden euro's kwijt

Gebruikers die hun internetgeld bij Mt. Gox hadden gestald zijn dat mogelijk kwijt, wat natuurlijk voor veel commotie zorgt. Op fora als Reddit wordt veel gespeculeerd over de crash, al lijkt de heersende opinie te zijn dat de Bitcoins echt verdwenen zijn. Hoeveel Bitcoins Mt. Gox in bezit had, is niet bekend, maar schattingen lopen op tot 775,000. Na het nieuws over Mt. Gox bekend werd, daalde de prijs van Bitcoins meteen tot 313 euro. Het geeft maar eens te meer aan hoe onstabiel het bezit van Bitcoin kan zijn en dat het niet perse veilig is om te vertrouwen op bekende diensten.

Onder vuur

Mt. Gox ligt al weken onder vuur vanwege ernstige beveiligingsproblemen. Eerder werd bekend dat Bitcoin-transacties via de site te manipuleren waren, en dat de eigenaren van dat probleem op de hoogte zouden zijn. Mt. Gox kreeg veel kritiek van zowel gebruikers van de digitale munt als van andere Bitcoin-instanties. Zo stapte het bedrijf vrijwillig, maar onder veel druk, op bij de 'Bitcoin Foundation'.