UPC heeft onlangs de analoge headends vernieuwd en ook deels samengevoegd. Vooral radioluisteraars merken de wijzigingen aan het FM pakket. Sommigen klagen wel over te zacht geluid.

Zowel voor de analoge radio - als televisie heeft UPC geļnvesteerd in nieuwe apparatuur voor de headends en er ook diverse om praktische redenen samengevoegd. Analoge diensten via de kabel blijven voorlopig ook gewoon. De wijzigingen zijn vooral bij radio-luisteraars opgevallen.

Zachter geluid, uitgebreidere RDS info
UPC heeft bij de vernieuwing kunnen realiseren dat er geen grote verschillen meer zijn in het onderlinge geluidsniveau van alle FM-zenders. UPC geeft overal gemiddeld veertig FM-programma's door, maar daarin zaten altijd grote verschillen, zo kwamen veel popzenders veel harder door. Alle zenders staan nu op gelijk niveau maar ook zachter dan voorheen en sommige luisteraars hebben daarover geklaagd. Wie nu veel ruis hoort moet de bekabeling nakijken of vervangen door betere. Verdere verbeteringen betreffen de geluidskwaliteit van onder meer de WDR-zenders. Tevens is er op veel kanalen uitgebreidere RDS informatie. Dit geldt nadrukkelijk voor de VRT en alle WDR-zenders. Op een zender als WDR4 is via de dynamische RDS zelfs elke gespeelde titel nu te raadplegen.

Meer dan honderd radiozenders digitaal bij UPC
Opmerkelijk is dat de Nederlandse NPO zenders (1 t/m 6) de minste RDS-info bieden, minder zelfs nog dan via de ether. Volgens technici bij UPC wordt er hiervoor nog aan een nieuw RDS-platform gewerkt, maar is niet bekend per wanneer dit in gebruik wordt genomen. UPC nam eerder deze maand ook de kaap van honderd digitale radiozenders. Opmerkelijk genoeg ontbreekt daar, uitgezonderd de non-stop kanalen waarvan de titels worden getoond, bij alle radiozenders EPG-informatie. Het is onduidelijk waarom dit tot op heden niet wordt geļmplementeerd want die informatie is veelal wel voorhanden en het digitale platform is bij uitstek geschikt voor een Radio-EPG.