Tor komt met een écht anonieme smartphone

Er komt een nieuwe smartphone-speler op de internationale markt, die daar het liefst zo min mogelijk ruchtbaarheid aan wil geven. Het team achter Tor, ’s werelds grootste anonieme online netwerk, is bezig met het ontwikkelen van een anoniem smartphonesysteem.


Tor komt met een écht anonieme smartphone


Dat is geen overbodige luxe: meer dan 87 procent van de wereldbevolking is in het bezit van een smartphone, wat ze een makkelijk doelwit voor afluisterpraktijken maakt. Dat hebben de documenten die Edward Snowden het afgelopen jaar naar boven bracht wel laten zien.

Afluisteren

NSA heeft met haar globale afluistercapaciteit gigantisch veel telefoonrecords en meer dan 200 miljoen tekstberichtjes verzameld, spyware op laptops geïnstalleerd en het internet intensief gemonitord. Niet zo gek dus dat veel mensen de behoefte voelen om hun identiteit op hun telefoon geheel te verhullen.

Gehypte Blackphone

Er zijn alleen maar een paar echte opties voor een veilig operating system. Alle Androids en iPhones van deze wereld doen niet veel om je identiteit te verhullen en verzenden veel details over de identiteit van hun gebruikers. Zelfs de gehypte Blackphone, de 460 euro kostende mobiele telefoon van Silent Circle, is nog steeds gebonden aan je identiteit.

Amnesic

Om dat wel te kunnen, gaat Tor gebruik maken van het anonieme operating system voor PCs, The Amnesic Incognito Live System (TAILS). Dat dwingt alle uitgaande connecties door het beveiligde Tor netwerkt te gaan en blokkeert tegelijkertijd alle niet-anonieme connecties. Als je klaar bent met het gebruiken van het OS, kan je de USB stick verwijderen en laat het geen digitale footprint op je toestel achter. Het is zo ingesteld dat het de hard-disk van de computer niet gebruikt en het na gebruik het RAM wist dat is gebruikt door het systeem. Daarom heeft het de naam Amnisic meegekregen.

Volgende stap

Dus als je echt anoniem wil surfen, moet je bij de developers van Tor zijn. Het project lijkt in ieder geval de volgende logische stap in de snel groeiende wereld van de mobiele telefoons.

Bron: The Daily Dot