Wetenschappers gefopt door computergegenereerde artikelen

Uitgever van wetenschappelijke tijdschriften Springer trekt 16 artikelen in, nu blijkt dat ze uit complete onzin bestaan. De stukken werden automatisch gegenereerd door een tool dat SCIgen heet. Nature meldt ook dat het gerenommeerde Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) meer dan 100 artikelen heeft verwijderd waarvan niemand door had dat ze nergens op sloegen.


Wetenschappers gefopt door computergegenereerde artikelen


Valse papers

Zo wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk dat het proces van peer reviewing van artikelen vóór publicatie nergens op slaat. SCIgen werd voor de grap ontwikkeld op het MIT en teistert academici al jaren met hilarische valse papers. Deze worden ook nog eens regelmatig geaccepteerd door tijdschriften en conferenties.

Random husselen

Het programma creëert zelf zogenaamd wetenschappelijke artikelen door het random husselen van 6 verschillende papers van andere auteurs. Je zou zeggen dat peers en uitgevers dit snel door zouden hebben, maar dat is niet het geval.

Script vs script

Gelukkig heeft wetenschapper Cyril Labbé hier iets op gevonden: een programma dat deze scripts opspeurt. Ironisch genoeg blijken computers namelijk veel beter in staat om niet menselijke artikelen op te speuren dan mensen zelf.

Bron: Nature